Sos pesto - jak zrobić?
1 Natkę pietruszki możemy opłukać i pokroić w mniejsze części. Wrzucamy ją do naczynia z płaskim dnem oraz dodajemy orzechy i/lub słonecznik łuskany, przynajmniej kilka łyżek oleju oraz wyciskamy sos z cytryny. Konkretnych proporcji nie ma co proponować, ponieważ sporo zależy od tego do czego chcemy sos pesto wykorzystać i jakie mamy preferencje smakowe. Podczas pierwszej próby po prostu zachęcamy do eksperymentowania z ilością poszczególnych składników. Dodając oleju sprawiamy, że będzie bardziej rzadkie (takie lepiej się sprawdza z makaronem). Cytryna ma za zadanie łagodzić cierpki smak i dodawać świeżości. Ilość orzeszków, słonecznika, soli i pieprzu to już kwestia własnego smaku (ja najbardziej lubię ze sporej ilości samych orzeszków). Wszystkie składniki mielimy dokładnie blenderem i sos gotowy.
2 Można dodać oliwy, ale raczej niewiele tylko dla walorów zdrowotnych, ponieważ przy większych ilościach pesto może zrobić się gorzkie. Sos możemy wykorzystać do spaghetti ale też np. do kanapek z serem żółtym czy pomidorem.
Uwagi i wariacje
- Na tej samej zasadzie można zrobić pesto z bazylii, jednak proponujemy pietruszkę, gdyż łatwiej ją kupić, prościej się przygotowuje i jest sporo tańsza.
- Zamiast orzeszków ziemnych można użyć innych, np. piniowych.
- Do środka można dodać trochę drobno startego parmezanu lub innego twardego sera.
Inne nazwy
- Pesto z natki pietruszki
- Pesto zielone