Pesto

Sos pesto


Sos pesto - potrzebne składniki

natka pietruszki (i/lub bazylia)

olej słonecznikowy lub rzepakowy

orzeszki ziemne niesolone (mogą też być inne orzechy)

i/lub słonecznik łuskany

cytryna

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz (opcjonalnie)

oliwa (opcjonalnie)

[blender]


Sos pesto - jak zrobić?

1 Natkę pietruszki możemy opłukać i pokroić w mniejsze części. Wrzucamy ją do naczynia z płaskim dnem oraz dodajemy orzechy i/lub słonecznik łuskany, przynajmniej kilka łyżek oleju oraz wyciskamy sos z cytryny. Konkretnych proporcji nie ma co proponować, ponieważ sporo zależy od tego do czego chcemy sos pesto wykorzystać i jakie mamy preferencje smakowe. Podczas pierwszej próby po prostu zachęcamy do eksperymentowania z ilością poszczególnych składników. Dodając oleju sprawiamy, że będzie bardziej rzadkie (takie lepiej się sprawdza z makaronem). Cytryna ma za zadanie łagodzić cierpki smak i dodawać świeżości. Ilość orzeszków, słonecznika, soli i pieprzu to już kwestia własnego smaku (ja najbardziej lubię ze sporej ilości samych orzeszków). Wszystkie składniki mielimy dokładnie blenderem i sos gotowy.

2 Można dodać oliwy, ale raczej niewiele tylko dla walorów zdrowotnych, ponieważ przy większych ilościach pesto może zrobić się gorzkie. Sos możemy wykorzystać do spaghetti ale też np. do kanapek z serem żółtym czy pomidorem.


Uwagi i wariacje

  • Na tej samej zasadzie można zrobić pesto z bazylii, jednak proponujemy pietruszkę, gdyż łatwiej ją kupić, prościej się przygotowuje i jest sporo tańsza.
  • Zamiast orzeszków ziemnych można użyć innych, np.  piniowych.
  • Do środka można dodać trochę drobno startego parmezanu lub innego twardego sera.

Inne nazwy

  • Pesto z natki pietruszki
  • Pesto zielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.