Spaghetti z pomidorami i cukinią

Spaghetti z pomidorami i cukinią - potrzebne składniki

makaron spaghetti (dowolny, najlepiej razowy lub bezglutenowy)

cukinia

pomidory

czosnek

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

pieprz

oliwa


Spaghetti z pomidorami i cukinią - jak zrobić?

1 Makaron gotujemy wg przepisu z opakowania. Do osolonej wody można dolać trochę oleju lub oliwy, żeby się nic nie posklejało.

2 Pomidory myjemy, obieramy (najlepiej naciąć skórki i sparzyć, ale można też obrać jak jabłko, tutaj więcej o obieraniu pomidorów) i wyrzucamy gniazda nasienne (znane również jako „gluty”). Cukinię wystarczy porządnie umyć i nie obierać, można jedynie obciąć twarde końce. Zarówno pomidory jak i cukinię kroimy w niewielką kostkę.

3 Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkrajamy 2 albo 4 połówki ząbków czosnku. Po chwili wsypujemy cukinię i lekko solimy. Gdy lekko zmięknie, po paru minutach, dosypujemy pokrojonego pomidora. Dosalamy ponownie i dodatkowo pieprzymy. Obsmażamy na niedużym ogniu do miękkości, ale nie za długo żeby pomidory się nie rozleciały.

4 Wykładamy makaron na talerze, zasypujemy gorącymi warzywami i gotowe. Jak ktoś lubi, można dodatkowo polać oliwą i udekorować świeżą bazylią.

Uwagi i wariacje

  • Odcedzony makaron można lekko wymieszać w oliwie dla ładniejszego aromatu (i zdrowia).
  • Można posypać efekt końcowy parmezanem lub zwykłym, startym, żółtym serem.

Inne nazwy

  • Makaron z pomidorami i cukinią

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *