Tortilla hiszpańska - jak zrobić?
1 Proponowane proporcje na start: 4 średnie ziemniaki i 5 jaj.
2 Ziemniaki kroimy w małą kostkę lub talarki i zaczynamy podsmażać. Cebulę kroimy w drobne piórka i dorzucamy do ziemniaków.
3 Solimy i smażymy do miękkości (można pod przykryciem, będzie szybciej tylko trzeba uważać żeby się nie zaczęły rozlatywać za bardzo). W międzyczasie wbijamy jajka do miski i je roztrzepujemy z solą i pieprzem.
4 Gdy warzywa są miękkie, odlewamy tłuszcz z patelni (jeśli jakiś pozostał) i je przynajmniej trochę przestudzamy. Następnie mieszamy je z jajkami w misce.
5 Rozgrzewamy ponownie patelnię z odrobiną tłuszczu i wlewamy wszystko z powrotem. Smażymy omlet z jednej strony na niezbyt dużym ogniu, żeby góra możliwie mocno się ścięła (można użyć przykrywki).
6 Teraz najtrudniejsza część. Znajdujemy talerz (lub coś innego płaskiego) większy od patelni, nakładamy go na nią (jeśli robimy to pierwszy raz to najlepiej nad zlewem) i odwracamy, aby tortilla wylądowała na talerzu. Następnie zsuwamy omlet z talerza z powrotem na patelnię i dosmażamy drugą stronę. Gotowe.
7 Zjadać można same lub z ketchupem (lub jakimś sosem), niektórym smakuje też na chlebie.
Uwagi i wariacje
- Oprócz ziemniaków zachęcamy do stosowania innych warzyw, np. pomidorów, cukinii, brokułów czy papryki.
- Przed smażeniem omletu można patelnię lekko posypać cukrem, żeby mniej przywierało i zrobiła się bardziej chrupiąca „skórka”. Przynajmniej w teorii.
- Klasycznie tortilla powinna mieć rzadkawy środek — ale co kto lubi i jak komu wyjdzie.
- Ziemniaki można również usmażyć jak frytki — na głębokim tłuszczu.
- Problem z odwracaniem tortilli hiszpańskiej można ominąć, gdy posiadamy patelnię z odkręcaną rączką, którą można wkładać do piekarnika. Wtedy po prostu po wstępnym podsmażeniu zapiekamy górę i nie trzeba nic odwracać.
Inne nazwy
- Omlet z ziemniakami
- Tortilla española
No proszę, nareszcie porządny przepis na tortillę :)