Tosty francuskie - jak zrobić?
1 Do płaskiego naczynia wbijamy jajka i dodajemy mleko zgodnie z proporcjami podanymi w składnikach.
2 Dosalamy i roztrzepujemy wszystko razem.
3 Obtaczamy tosty z obydwu stron w roztrzepanym jajku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.
4 Obsmażone na brązowo lekko przestudzamy. Podawać można z dżemem lub innymi przetworami owocowymi (raczej słodkimi).
Uwagi i wariacje
- Tosty francuskie to potrawa bardzo podobna do chleba na jajku. Dodanie mleka sprawia jednak, że zużywamy mniej jajek a chleb łatwiej się obtacza.
- Zamiast chleba tostowego można też użyć zwykłego pszennego (jasnego) pieczywa.
- Mleko może być zastąpione przez śmietanę (ok. 2 łyżek na 1 jajko).
- Zamiast dżemu można zrobić tosty z serem żółtym lub mozzarellą: po usmażeniu kromki z jednej strony i odwróceniu dokładamy cienki plasterek sera i drugą stronę smażymy na małym ogniu. W takiej wersji jajka z mlekiem można również popieprzyć.