Tosty szpinakowo-serowe - jak zrobić?
1 Mrożony szpinak roztapiamy na patelni (jeśli używamy świeżego to trzeba go drobno posiekać). Dusimy przez parę minut w niewielkiej ilości oleju i wody. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Można wcisnąć też trochę czosnku, ewentualnie zetrzeć trochę sera, żeby było bardziej kleiste.
2 Teraz pozostaje już przygotować tosty, smarując jedną kromkę szpinakiem i kładąc na niej plaster sera. Hop do opiekacza i po kilku minutach gotowe.
3 Tosty można konsumować same, ale też bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym.
Uwagi i wariacje
- W chwili deficytu, można użyć dowolnego pieczywa (niekoniecznie tostowego). Najlepiej smakuje jasne pieczywo bez dodatków, chociaż razowe na pewno będzie bardziej zdrowe.
- Jeśli nie skusimy się na sos czosnkowy, można szpinak bardziej doprawić wyciśniętym czosnkiem.
- Szpinaku można przygotować sobie całkiem sporo i później trzymać w lodówce. Będzie pod ręką przez kilka dni.
przepis brzmi bardzo smacznie, wypróbuję na bank
Zmodyfikowałam przepis o drobno pokrojone, suszone pomidory, które dodałam do szpinaku. Proste i przepyszne danie. Sos czosnkowy dopełnia całości. Bardzo polecam!