Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
1 Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
2 Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pilnując, aby się nie rozgotował (najlepszy będzie al dente).
3 Pieczarki i cebule kroimy w kostkę, lekko solimy i razem podsmażamy. Brokuła i/lub kalafiora, podzielonego na różyczki, najlepiej lekko obgotować lub po prostu wrzucić na 2 minuty do osolnego wrzątku, tak aby lekko zmiękł. Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paski. Marchew ścieramy na dużych oczkach. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
4 Dosypujemy starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy.
5 Jak mamy siłę, warto jeszcze przygotować sos, np. śmietanowy. Robi się go mieszając: pół małego opakowania śmietany 12%, 1 jajko, pół łyżki mąki, łyżkę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Całość dobrze mieszamy i zalewamy zapiekankę.
6 Tak przygotowaną strawę zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180-200° (ważne, żeby ser się stopił i jajko w sosie ścięło).
Uwagi i wariacje
- Zestaw składników oczywiście nie musi być dokładnie taki jak podajemy. Naszym zdaniem plan minimum to: makaron, cebula, pieczarki i ser. Ale można również kombinować z fasolką szparagową, fasolą czerwoną, kukurydzą, szpinakiem — zależy od sezonu i zachcianek.
- W wersji dla leniwych można użyć warzyw mrożonych, po uprzednim podduszeniu.
- Makaron może oczywiście być razowy lub bezglutenowy.
- Zapiekanka makaronowa to trochę zabawy, dlatego warto zrobić od razu dużą porcję. Tym bardziej, że bardzo dobrze smakuje następnego dnia.