Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa - potrzebne składniki

makaron (jakiś twardawy, np. penne)

cebula

pieczarki

marchew

brokuł lub kalafior

papryka (najlepiej w kolorze, którego może brakować)

jajka

ser żółty

sos śmietanowy (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska albo kłodawska)

tłuszcz do podsmażenia (najlepiej olej kokosowy)

pieprz

Zapiekanka makaronowa - jak zrobić?

1 Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.

2 Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pilnując, aby się nie rozgotował (najlepszy będzie al dente).

3 Pieczarki i cebule kroimy w kostkę, lekko solimy i razem podsmażamy. Brokuła i/lub kalafiora, podzielonego na różyczki, najlepiej lekko obgotować lub po prostu wrzucić na 2 minuty do osolnego wrzątku, tak aby lekko zmiękł. Paprykę kroimy w kostkę lub cienkie paski. Marchew ścieramy na dużych oczkach. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego.

4 Dosypujemy starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy.

5 Jak mamy siłę, warto jeszcze przygotować sos, np. śmietanowy. Robi się go mieszając: pół małego opakowania śmietany 12%, 1 jajko, pół łyżki mąki, łyżkę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością gałki muszkatołowej. Całość dobrze mieszamy i zalewamy zapiekankę.

6 Tak przygotowaną strawę zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180-200° (ważne, żeby ser się stopił i jajko w sosie ścięło).

Uwagi i wariacje

  • Zestaw składników oczywiście nie musi być dokładnie taki jak podajemy. Naszym zdaniem plan minimum to: makaron, cebula, pieczarki i ser. Ale można również kombinować z fasolką szparagową, fasolą czerwoną, kukurydzą, szpinakiem — zależy od sezonu i zachcianek.
  • W wersji dla leniwych można użyć warzyw mrożonych, po uprzednim podduszeniu.
  • Makaron może oczywiście być razowy lub bezglutenowy.
  • Zapiekanka makaronowa to trochę zabawy, dlatego warto zrobić od razu dużą porcję. Tym bardziej, że bardzo dobrze smakuje następnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *