Zapiekanki, czyli kanapki zapiekane


Zapiekanki, czyli kanapki zapiekane - potrzebne składniki

jasne pieczywo, może być „wczorajsze”

ser żółty

masło lub oliwa do smarowania

pomidory (ew. ketchup)

cebula (opcjonalnie)

sól (najlepiej himalajska lub kłodawska)

bazylia (opcjonalnie)

oregano (opcjonalnie)


Zapiekanki, czyli kanapki zapiekane - jak zrobić?

1 W przepisie nie ma nic skomplikowanego, jest to właściwie bardziej pomysł niż instrukcja.

2 Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180°. Pieczywo kroimy na kanapki i smarujemy wybranym tłuszczem. Na to dajemy plasterek żółtego sera, plasterek pomidora i ewentualnie parę piórek cebuli. Delikatnie przyprawiamy solą. Dla aromatu i wyglądu można również posypać kanapki bazylią i/lub oregano.

3 Kanapki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez kilka do kilkunastu minut, żeby ser się roztopił a pieczywo było chrupkie. Jeśli nie użyliśmy pomidorów, można podawać z ketchupem.


Uwagi i wariacje

  • Zamiast żółtego sera, można użyć mozzarelli (lekko odciśniętej).
  • Z pieczywa najlepiej nadaje się jasny chleb,  pieczywo mieszane lub większe bułki (również wrocławskie lub weka).
  • Zapiekanki to dobry sposób na ulepszenie zwykłych kanapek i wykorzystanie pieczywa, które nie jest już super świeże.

2 Comments

  1. Jako składnik zapiekanek świetnie sprawdzają się też oliwki i pieczarki (ogólnie, wszystko, co pasuje na pizzę, pasuje do zapiekanek). Można też doprawić ketchupem. A jak już jest ketchup, to można posypać posiekanym porem (już po pieczeniu).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.