Zapiekanki, czyli kanapki zapiekane - jak zrobić?
1 W przepisie nie ma nic skomplikowanego, jest to właściwie bardziej pomysł niż instrukcja.
2 Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180°. Pieczywo kroimy na kanapki i smarujemy wybranym tłuszczem. Na to dajemy plasterek żółtego sera, plasterek pomidora i ewentualnie parę piórek cebuli. Delikatnie przyprawiamy solą. Dla aromatu i wyglądu można również posypać kanapki bazylią i/lub oregano.
3 Kanapki układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez kilka do kilkunastu minut, żeby ser się roztopił a pieczywo było chrupkie. Jeśli nie użyliśmy pomidorów, można podawać z ketchupem.
Uwagi i wariacje
- Zamiast żółtego sera, można użyć mozzarelli (lekko odciśniętej).
- Z pieczywa najlepiej nadaje się jasny chleb, pieczywo mieszane lub większe bułki (również wrocławskie lub weka).
- Zapiekanki to dobry sposób na ulepszenie zwykłych kanapek i wykorzystanie pieczywa, które nie jest już super świeże.
Jako składnik zapiekanek świetnie sprawdzają się też oliwki i pieczarki (ogólnie, wszystko, co pasuje na pizzę, pasuje do zapiekanek). Można też doprawić ketchupem. A jak już jest ketchup, to można posypać posiekanym porem (już po pieczeniu).
Bardzo ciekawy pomysł, niedługo wykorzystam, ale mozzarella nie jest do końca wegetariańska ;)