Zielony falafel - jak zrobić?
1 Proponowane proporcje: 150g ciecierzycy (przed namoczeniem), 2 nieduże cebule, 1 ząbek czosnku, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki mąki, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
2 Cebule obieramy i kroimy w sporą kostkę. Natkę pietruszki kroimy w mniejsze kawałki. Ząbek czosnku obieramy. Pokrojoną cebulę i natkę mieszamy z ciecierzycą, czosnkiem, mąką, proszkiem od pieczenia i przyprawami. Następnie mielimy wszystko blenderem lub miażdżymy dokładnie w jakiś inny sposób.
3 Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Smażymy na głębokim lub „półgłębokim” (1-2 cm) tłuszczu, najlepiej w jakimś rondelku o małej średnicy, żeby nie zmarnować go za dużo. Gdy tłuszczu jest mało, można kulki trochę spłaszczyć, żeby lepiej się wysmażyły.
4 Nasz ulubiony sposób podawania to falafel z frytkami i startą marchewką z jogurtem naturalnym i ksylitolem.
Uwagi i wariacje
- Przydomek „zielony” pochodzi głównie od dużych ilości natki pietruszki.
- Falafela można przechować spokojnie przynajmniej 1 dzień.
Inne nazwy
- Falafel zielony z cebulą