Zupa botwinkowa - jak zrobić?
1 Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę i zacząć je gotować. Do wody wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
2 Botwinkę umyć i drobno pokroić (zarówno buraczki jak i łodygi z liśćmi) i wrzucić do gotującej się zupy. Gotować póki ziemniaki nie zmiękną. Wtedy całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, chwilę gotujemy i gotowe.
3 Po wlaniu na talerz lub do miseczki możemy zaprawić botwinkę śmietaną (zwykle około pół łyżki, ale co kto lubi) i posypujemy posiekanym koperkiem.
Uwagi i wariacje
- Aby uzyskać wersję wegańską lub po prostu bardziej dietetyczną, możemy zrezygnować ze śmietany.
- W wersji „studenckiej” możemy pominąć koperek, ziele angielskie i liść laurowy.
- Zupę można też bardziej „uwarzywnić” ścierając do ziemniaków marchewkę i pietruszkę na grubych oczkach.
- Gdy brakuje ziemniaków, można podawać z jajkami na twardo (pokrojonymi w ćwiartki) lub po prostu wcinać z pieczywem.
- Nazwa zupy pochodzi od botwiny, czyli młodych liści i łodyg buraków ćwikłowych.
Inne nazwy
- Zupa z botwiny