Proporcje są dość dowolne, ale jeśli ktoś robi zupę ogórkową pierwszy raz to proponujemy: 3-4 średnie ogórki, 2 średnie ziemniaki, 1 marchew, 1 pietruszka, pół niedużego selera.
Zupa ogórkowa - jak zrobić?
1 Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler myjemy i obieramy.
2 Nastawiamy wodę w garnku. Ziemniaki, korzeń pietruszki i seler kroimy w kostkę, ogórki kiszone i marchew trzemy na tarce na grubych oczkach.
3 Gdy woda się zagotuje wrzucamy ziemniaki, seler oraz pietruszkę i od razu przyprawiamy solą, zielem angielskim i liściem laurowym.
4 W momencie gdy ziemniaki już są w połowie ugotowane (po ok. 10-15 minutach) dodajemy starte ogórki i marchew. Gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa.
5 Dodatkowo możemy ją zagęścić śmietaną na talerzu i udekorować natką pietruszki, koperkiem a nawet posypać ziarnami słonecznika czy pestkami dyni.
Uwagi i wariacje
- Smak w dużej mierze zależy od wybranych ogórków, szczególnie trzeba uważać na sklepowe ogórki kwaszone, które bywają bardzo kwaśne.
- Jeśli ktoś lubi bardzo gęste zupy, można rozmieszać łyżkę śmietany, łyżkę mąki, 2-3 łyżki wody, rozmieszać to porządnie i dodać do zupy na samym końcu i podgotować jeszcze chwilkę. Jednak ze względu na niską jakość dzisiejszej mąki i nabiału – odradzamy.
- Jest to jeden z przepisów, gdzie proporcje są dość dowolne. Fani słodkich smaków mogą dać więcej marchwi i pietruszki, a fani kiszonek więcej ogórków.