Zupa porowa - jak zrobić?
1 Pory obieramy z pierwszej warstwy i odcinamy końcówkę z korzeniem oraz najgrubsze liście. Kroimy na cienkie krążki, a następnie dokładnie płuczemy.
2 W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pory i podsmażamy kilka minut, aż zmiękną. Całość zalewamy wodą i czekamy, aż zacznie wrzeć.
3 Do gotującej się zupy wrzucamy rozdrobniony serek topiony i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. W zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy całość zmiksować blenderem, uzyskując gęsty krem, nie miksować wcale, lub zmiksować część uzyskując nieco bardziej płynną konsystencję, ale i ładniejszy wygląd.
4 Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. I gotowe. Najlepiej podawać z grzankami, tostami, groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem.
Uwagi i wariacje
- Grzanki można zrobić samemu, dzięki czemu możemy spożytkować wczorajsze pieczywo. Można też kupić gotowe, które lepiej się przechowują.
- Zupę można przyozdobić posiekanym szczypiorkiem czy pestkami słonecznika.
- Nie wszystkie serki chcą się dobrze rozpuszczać, dlatego najlepiej jest go rozrobić/zmiksować wcześniej z kilkoma łyżkami zupy w miseczce, a dopiero później połączyć.
Inne nazwy
- Zupa z porów
- Krem porowy