Zupa soczewicowa po indyjsku - jak zrobić?
1 Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
2 W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem i zezłacamy, pilnując aby się nie przypaliło. Przyprawiamy kurkumą, imbirem, szczyptą chili i wyciśniętym czosnkiem. Przypraw ma starczyć też dla soczewicy, więc w tym momencie powinniśmy trochę przesadzić z ilością, jednocześnie nie za bardzo, ponieważ od zbyt dużych ilości potrawa może wyjść gorzka.
3 Chwilę podsmażamy i wsypujemy soczewicę. Po wymieszaniu, dodajemy sporo wody. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu, aż soczewica zmięknie.
4 Soczewica wchłonie część wody, dlatego można jej sobie dolewać w zależności od tego czy wolimy rzadką czy gęstą zupę. Na końcu solimy, mieszamy i gotowe. Przed podabuen można udekorować liśćmi kolendry, natką pietruszki lub inną zieleniną.
Wariacje i uwagi
- Zjadać można samą lub z pieczywem.
- Najważniejszymi przyprawami w tym przepisie jest imbir i kurkuma (oraz standardowo sól), więc od biedy można chili i czosnek pominąć, ale tych dwóch nie.
- Zupę można wzbogacić kawałkami warzyw np. kalafiorem, cukinią lub brokułem.
- Przepis ten to nic innego jak soczewica po indyjsku z cebulą, tylko z większą ilością wody.